Skip to content

Jak vybrat dřevo pro zahradní domek, přístřešek pro auto či terasu?

Přemýšlíte o zahradním domku pro uskladnění nářadí či parkovacím stání, abyste ochránili auto před slunečním záření, kyselým dešťům a kroupám?

Jako jedno z prvních rozhodnutí, které budete muset udělat, je volba materiálu. Nejčastěji používaným dřevem je jehličnaté (smrk, borovice, modřín a jedle). Mimo původ dřeva je ale ještě důležitější jeho typ. V základě se nabízejí 2 možnosti, stavební (surové) řezivo nebo lepené lamelové dřevo BSH.

Stavební řezivo (surové)

Po odkůrování a nařezání vznikají latě, prkna, fošny a hranoly. Stavební řezivo má často vyšší podíl vody, což zapříčiňuje při jeho sesychání vznik trhlin, prasklin a kroucení. U určitých konstrukcí a staveb (především nepohledových) to není problém. V určitých případech to může být dokonce žádoucí (přírodní vzhled).

Výhody

  • Nižší cena

Nevýhody

  • Deformace při sesychání (trhliny, kroucení)
  • Možnost výskytu dřevokazného hmyzu

Lepené lamelové dřevo BSH

Vyrábí se lepením ze dvou nebo více masivních dřevěných lamel, které jsou technicky vysušeny na vlhkost 10-12% (+-2%). Vysušování zajišťuje tvarovou stálost materiálu a snižuje riziko rozvoje dřevokazného hmyzu a plísní. Dřevo je již od výrobce dodáváno čtyřstranně ohoblované se sraženými hranami.

Výhody

  • Tvarová stálost
  • Snižuje riziko rozvoje dřevokazného hmyzu
  • Lepší statické vlastnosti
  • Možnost větších délek prvků
  • Nižší hmotnost (menší obsah vody)

Nevýhody

  • Vyšší cena

BSH dřevo můžeme ještě rozdělit na pohledové nebo nepohledové. Pro exteriérové dřevostavby vám ale postačí dřevo nepohledové.

U otevřených dřevostaveb jako jsou garážová stání či terasy jsou veškeré vady (zkroucení, praskání, apod.) neustále na oku, proto je vhodnější zvolit lepené lamelové dřevo, které vypadá i po 10 letech stejně jako po zabudování.

Naopak u staveb nebo konstrukcí, se kterými nepřicházíte do styku na denní bázi, jako jsou krovy nebo kůlny je vhodné zvolit surové řezivo.

Pro optimalizaci nákladů je ideální kombinace obou typů, pro hlavní nosné prvky (stojky, vaznice, apod.) BSH a pro ostatní prvky surové řezivo.

Přestože cena za 1m3 lepené lamelové dřevo BSH může být klidně 2-3x vyšší než u surového řezivo, je to investice, které nebudete litovat. Hovoříme především ze zkušenosti našich zákazníků.

Hledáte zhotovitele pro vaši dřevostavbu?
Napište nám, cenovou nabídku vám zašleme zdarma!